Τι είναι η ανοσοθεραπεία;

Η ανοσοθεραπεία είναι ένας από τους πλέον ενδιαφέροντες τομείς των νέων ανακαλύψεων και θεραπειών για πολλά διαφορετικά είδη καρκίνου.

Η κατανόηση του πώς λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα ανοίγει νέους ορίζοντες  στην ανάπτυξη νέων θεραπειών που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο σκεπτόμαστε και αντιμετωπίζουμε  τον  καρκίνο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που λαμβάνουν ανοσοθεραπεία αντιμετωπίζονται σε εξειδικευμένα κέντρα καρκίνου και πολλοί από αυτούς συμμετέχουν σε κλινικές δοκιμές. Αυτό μπορεί να αλλάξει καθώς όλο και  περισσότερες δοκιμές ολοκληρώνονται και όλο και περισσότερα φάρμακα εγκρίνονται  από τον FDA για τη θεραπεία διαφόρων ειδών καρκίνου.

Το ανοσοποιητικό σας σύστημα και ο καρκίνος

Το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι ένα δίκτυο κυττάρων, ιστών και οργάνων τα οποία συνεργάζονται για να αναγνωρίσουν και να καταστρέψουν ξένους εισβολείς, όπως τα βακτήρια και οι ιοί ή τα ανώμαλα & ανθυγιεινά κύτταρα του σώματός σας.
Η πιο σημαντική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος είναι να γνωρίζουμε τη διαφορά μεταξύ εαυτού και μη-εαυτού. Όταν μιλάμε για εαυτό εννοούμε τους ίδιους τους ιστούς του σώματός σας. Ο όρος μη εαυτός αναφέρεται σε οποιοδήποτε ανώμαλο  κύτταρο ή ξένο εισβολέα, όπως βακτήρια, ιούς, παράσιτα και μύκητες. Κανονικά, το ανοσοποιητικό σας σύστημα δεν θα επιτεθεί σε τίποτα το οποίο  αναγνωρίζει  ως ένα υγιές μέρος του οργανισμού σας.

Το πρόβλημα με τα καρκινικά κύτταρα είναι ότι αυτά προκύπτουν από τα κύτταρά μας, αλλά υπάρχουν διαφορές. Καθώς μεγαλώνουν και εξαπλώνονται, τα καρκινικά κύτταρα υφίστανται μια σειρά αλλαγών, ή μεταλλάξεων, καθιστώντας τα  όλο και λιγότερο φυσιολογικά κύτταρα.
Μερικές φορές, το ανοσοποιητικό μας σύστημα μπορεί να ανιχνεύσει αυτές τις διαφορές και να ανταποκριθεί. Άλλες φορές, τα καρκινικά κύτταρα μπορεί να “δραπετεύσουν” μέσα από τις άμυνες αυτές ή είναι πραγματικά σε θέση να αναστείλουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι ερευνητές γνωρίζουν εδώ και πολλά χρόνια ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα και αναγνωρίζει και επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα.
Όμως, η πρόοδος που σημειώνεται σήμερα στην ανοσοθεραπεία είναι το αποτέλεσμα της νέας κατανόησης σχετικά με την περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ του ανοσοποιητικού συστήματος και του καρκίνου.

Ο στόχος της ανοσο-ογκολογίας, επίσης γνωστός ως ανοσολογία όγκων, είναι να κατανοήσουμε πώς ακριβώς το ανοσοποιητικό σύστημα αλληλεπιδρά με τον καρκίνο, και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουμε  τις πληροφορίες αυτές για την ανάπτυξη νέων θεραπειών ανοσοθεραπείας.